Limonlu Cheesecake I

Tariflere ara verdim ama geçen süreye değdi benim açımdan…Yayınlanmayı bekleyen yeni tarifler bir tarafa, yaptığım bu cheesecake’in topladığı beğeni beni çok mutlu etti, o yüzden kasım ayının açılışını bu tarifle yapayım, dedim.

Daha önce birkaç cheesecake denemem olmuştu malum, takip edenler biliyor. Ama kendimden birşeyler katmadığım, yaratıcılığımın olmadığı bir tarif nedense bana eksik kalmış gibi geliyor. Bunun için epey bir araştırdım: Nasıl hafif ama lezzetli, cheesecake yani peynirli kek sözkonusu olunca kullanılan peynirin tadının alınması ama yiyeni baymaması mümkün olabilirdi? Derken bir taraftan takip ettiğim yabancı şeflerin cheesecake tariflerindeki püf noktaları, diğer taraftan ülkemizin güzide blog yazarlarından cheesecake konusunda nam salmış olanların  tariflerindeki püf noktaları cheesecake konusunda bir ışık yaktı. Bir heves kendi tarifimi oluşturmaya koyuldum ve Limonlu Cheesecake yaptım, sonuçta yukarıda bahsettiğim gibi yiyenlerden bol övgü topladı çok şükür 🙂

Malzemeler

Tabanı:

  • 1,5 paket bisküvi (Burçak Klasik)
  • 100 gr tereyağ veya hamurişi margarini

Kreması:

  • 1 paket beyaz krem peynir (Trakya Çiftliği)
  • 1 paket 400 gr.lık labne peyniri (Trakya Çiftliği)
  • 1/2 su bardağından 1 parmak fazla süzme yoğurt (Sütaş)
  • 4 çorba kaşığı tepeleme un
  • 3 yumurta
  • 1 paket vanilya (gurme tipi)
  • 1 paket 200 ml. süt kreması
  • 1 limon kabuğu rendesi ve suyu
  • 1 su bardağı toz şeker

Üzeri için:

  • 100 ml süt kreması
  • 160 gr beyaz çikolata
  • 40 gr bitter çikolata
  • 1 limon, dilimlenmiş

Yapılışı

İlk olarak, 24 cm.lik kelepçeli kalıbın dışı alüminyum folyo ile kaplanır. Tereyağ kısık ateşte eritilir, ılınmaya bırakılır. Bisküvi rondoda çekilir, un haline getirilir, erimiş yağ ile karıştırılarak kalıbın tabanına kaşıkla bastırılarak yayılır. Buzdolabında bekletilir.

Kreması için gereken tüm malzemelerin birkaç saat oda sıcaklığında bekletilmiş olması gereklidir.

Önce peynirler ve yoğurt (yoğurdu kendim süzdüm, ben genelde bu şekilde yapıyorum), şekerle çırpılır. Krema eklenir, çırpmaya devam edilir. Sırayla un, limon kabuğu rendesi ve limon suyu eklenerek çırpılır. Yumurtalar teker teker eklenir. Her seferinde karışım, düşük devirde ama kısa süre çırpılır. Hazırlanan karışım, bisküvilerin üzerine dökülür.

Isıya dayanıklı küçük kaplara su koyularak fırına yerleştirilir. Hazırlanan cheesecake, 190 derece ısılı fırında, 20- 25 dk, ısıyı 160 dereceye düşürerek (üzeri yanmasın diye düşürdüm) de yine bir o kadar süre toplamda 50-55 dk üzeri fazla yanmadan, kızarıncaya kadar pişirilir. Fırının kapağı hiç açılmadan 1-2 saat daha fırının içinde soğumaya bırakılır.

Oda sıcaklığına alınan cheesecake, iyice soğuduktan sonra üzeri kapatılmadan buzdolabına koyulur. 1 gece dinlendirilir. Servisten birkaç saat önce beyaz çikolatadan hazırlanan ganajla üzeri ve yanları kaplanır. Yanlarına dilimlenen limonlar bir ters, bir düz olacak şekilde dizilir. Eritilen siyah çikolata ile üzeri istenildiği şekilde süslenir.

 

Tarifi uzuuuun uzun yazdım ama deyatları atlamak istemedim. Sıra geldi ilham kaynaklarıma..

Tarifteki malzeme içeriği tarafıma ait. Ancak, peynirlerde marka seçimi konusunda Pastacı Burcu, peynirlerin süzülmesi fikri konusunda Cafe Fernando Cenk, yoğurdun süzülmesi fikri pasta şefi Anna Olson, kremasının yapım adımları ve pişirirken su bulundurma fikri Pelin’in Pastanesi Pelin, fırında pişme süresi konusunda Ev Cini, üzerinin beyaz çikolatalı ganajla kaplanması ve bitter çikolata ile süslenmesi fikri Alacarte Nesloş … Her birine paylaştıkları püf noktaları için teşekkürler… Sezar’ın hakkı Sezar’a…

4 thoughts on “Limonlu Cheesecake I

  1. yemekaski.com seçil 01/11/2010 at 23:33

    görüntü süper.. ellerine sağlık..

  2. Sevil (birdemliksohbet) 02/11/2010 at 16:52

    hımm gerçekten nefis bir tatlı olmuş bayıldım
    ellerine sağlık
    afiyet bal olsun

  3. Neriman 05/11/2010 at 11:19

    Görüntü süperdi ama tatmak daha bir güzeldi… son zamanlarda yediğim en güzel cheesecake…tam puan yanında gökteki tüm yıldızlarda puana eklendi bence…ellerine sağlık canım.

  4. Yonca 05/11/2010 at 15:11

    Afiyet olsun, beğenmenize çok sevindim, zaten senden tam puan alanın sırtı yere gelmez 🙂 Sevgiler.

Bir cevap yazın

Name *
Email *
Website