Kışa Hazırlık II (Tarhana, Kuru nane…)

Kış hazırlıklarının en önemlilerinden birisi de kuşkusuz tarhanadır. Yöreden yöreye değişen, çeşitlilik gösteren bir malzeme listesine sahip bu geleneksel lezzet için bizim aile tarifimiz şöyle:

Malzemeler

  • 5 kg un
  • 3 kg dolmalık kırmızı biber
  • 1 kg kapya biber
  • 1 kg domates
  • 1 kg soğan
  • 1/2 kg yoğurt
  • 300-350 gr biber salçası
  • Bir avuç kadar tuz

 

Yapılışı

Biberler yıkanır, tohumları çıkartılır, küçük küçük doğranır, 1 çay bardağı su eklenir, arasıra karıştırılarak pişirilir.

Diğer tarafta, domatesin kabukları soyulur, çekirdekleri çıkarılır, doğranır. Soğanlar da doğranarak birlikte pişmeye bırakılır, ara ara karıştırılır.

Biberler pişince suyu süzülür, yoğurma kabına alınır. Pişen domates ve soğan eklenir. Biber salçası da eklendikten sonra, azar azar un eklenerek yoğrulur. Tuzu eklenir, karıştırılır. Yoğurt eklenir karıştırılır. Tekrar az miktarda un eklenerek yoğrulur. Hamur toplanınca üzeri örtülerek dinlendirilir. Ertesi günden başlayarak 9 gün boyunca azar azar un eklenerek yoğrulur.

9 günün sonunda poğaça yapar gibi hamurdan kopartılan bezeler, temiz bir bezin üzerine serilerek kurumaya bırakılır. 3-4 gün boyunca ters yüz edilerek kuruması sağlanır.

Parçalar kuruyunca mutfak robotunda/rondoda çekilerek tekrar bez üzerine serilir. Günde 3-4 kez karıştırılarak tamamen kuruyana kadar bekletilir. Kavanoza koyularak, güneş görmeyen bir yerde muhafaza edilir.

Not: Bu tarif, annem ve halamın elbirliği ile sürdürdüğü aile tarifimizdir.

 

Kuru Nane

Bunun için çok fazla birşey yazmaya gerek yok sanırım. İstendiği kadar demet nane alınır. Yaprak yaprak ayrılır. Güzelce yıkanır, ben çok az miktarda sirkeyle bir süre bekletiyorum. Suyu süzülür, varsa salata kurutucuda tüm suyu iyice alınır. Bir bez üzerine, kağıt havlu yayılır, naneler yaprak yaprak, üstüste gelmeyecek şekilde serilir, kuru bir ortamda ve hiç güneş görmeden kurumaya bırakılır. Birkaç gün sonra tamemen kuruduğunda mutfak robotunda/rondoda çekilerek tekrar bez+kağıt havlu üzerine serilir. tamamen kuruyana kadar bekletilir. Kavanoza koyularak, güneş görmeyen bir yerde muhafaza edilir.

2 thoughts on “Kışa Hazırlık II (Tarhana, Kuru nane…)

  1. yemekaski.com seçil 07/10/2010 at 08:20

    tarhanayı çok severim bi de kıymalı olursa… ellerine sağlık..

  2. evatolyesi 07/10/2010 at 18:25

    Kışın sıcak sıcak çok güzel oluyor ben de yaptım ama tabi herkeszin farklı tarifleri var.
    Afiyetle tüketin inşallah:)

Bir cevap yazın

Name *
Email *
Website