Kışa Hazırlık I (Domates Sosu, Menemenlik…)

Bu hazırlıklar için geç kaldığınızı düşünmeyin, fırsatınız varsa bugün kolları sıvayıp başlayabilirsiniz. Ancak seneye elinizi çabuk tutmanızı tavsiye ederim. Niye mi? Öncelikle hava şartları yüzünden, bu hazırlıklardan özellikle tarhana ve kuru nane için sıcak bir havaya ihtiyaç var. Ama havanın nem oranı çok da yüksek olmamalı. Diğer bir neden de, hazırlayacağımız kışlıklarda kullanılacak sebzelerin fiyatlarının yaz mevsimi geçtikçe pahalılaşması.

Yukarıda fotoğrafını gördüğünüz “Menemenlik” olarak tabir edilen domates-biber ikilisi…Ben 5 küçük kavanoz(zeytinezmesi kavanozlarından) kullandım. İşte tarif:

Malzemeler

  • 3 kg domates
  • 1/2 tatlı sivri biber
  • 4 çorba kaşığı zeytinyağ
  • Tuz
  • Kavanoz
  • Streç film

Yapılışı

Biberler yıkanır, suyu süzülür, tohumlu kısımları kesip atılır, ince ince doğranır. Zeytinyağı koyulan tencereye ilave edilerek karıştıra karıştıra, yumuşayıncaya kadar kavrulur.

Diğer tarafta, domatesin kabukları soyulur, çekirdekleri ayıklanır, minik küpler halinde doğranır (istenirse rendelenebilir ya da rondodan geçirilebilir), yumuşayan biberlerin üzerine koyularak tuz eklenir. Domates suyunu bırakıp çekinceye (tam da çektirmeden, domatesler yumuşayıncaya) kadar pişirilir. Sıcakken kavanoza koyulur, üzerine streç film koyularak kapağı sıkıca kapatılır. Ters çevrilir. Soğuyana kadar bırakılır. Oda sıcaklığında muhafaza edilir.

Not: Bu tarif, Oktay Usta‘dan…(Streç film tüyosu ananemden. İstenirse yağ ve tuz koyulmadan da yapılabilir.)

Domates sosu

Domates sosu, menemenlik domates tarifindeki gibi hazırlanıyor: Domatesin kabukları soyulur, çekirdekleri ayıklanır, minik küpler halinde doğranır (istenirse rendelenebilir ya da rondodan geçirilebilir, ben rondodan geçirmeyi tercih ediyorum). 1 saat kadar kaynatılır, sıcakken kavanozlara koyulup, ağzı streç filmle kaplanır ve kapağı sıkıca kapatılır. Ters çevrilir. Soğuyana kadar bırakılır. Oda sıcaklığında muhafaza edilir. Kullanmaya başlayana kadar başaşağı olarak bırakılabilir.

Not: Domates sosu, yağ ve tuz kullanmadan pişirilir.

Bir cevap yazın

Name *
Email *
Website